Mantelzorg, een zware taak

In Nederland zijn er veel mantelzorgers. U bent een mantelzorger wanneer u zorgt voor een familielid of iemand anders in uw kennissenkring. Met deze manier van zorg neemt u een zware taak op uw schouders. Vaak voert u huishoudelijke taken uit voor de persoon die zorg nodig heeft. In sommige gevallen komt er ook lichamelijke zorg bij kijken. Hoe dan ook, het brengt veel extra werk met zich mee. Niet te vergeten dat u dit vaak uitvoert naast uw eigen baan en soms ook eigen huishouden. In samenhang met het zware werk, is er zeker een verhoogde kans op overbelasting. Maar mantelzorg is zeker niet alleen maar zwaar. U kunt iets voor iemand betekenen die u heel dankbaar is voor alle tijd de u aan hem besteed. Het is zeker een reden waarom mensen het mantelzorgen zo lang vol kunnen houden.

Zijn er veel mantelzorgers in Nederland?

De meest recente cijfers uit 2016 laten ons zien dat er een groot aantal aan mantelzorgers in Nederland is. 1,1 miljoen mensen leveren zorg voor meer dan acht uur per week en voor een periode van langer dan drie maanden. Voor een kortere periode zijn dit zelfs 2,6 miljoen mensen. Van alle geleverde zorg, wordt 81% gegeven aan iemand buiten het eigen gezin. Uitwonende ouders zijn hiervan een goed voorbeeld. Het grootste percentage aan mantelzorgers is een vrouw.(bron:mantelzorgsteunpunt)

Mantelzorg en overbelasting

Als mantelzorger heeft u een zware taak. Vooral als u de zorg voor iemand anders voor een langere tijd op u neemt, moet u er zelf voor zorgen dat uzelf niet overbelast raakt. Denk er aan dat u alleen voor een ander kunt zorgen, mits u ook voor uzelf blijft zorgen. Vooral als u zorg verleend aan een inwonend familielid kan het nog wel eens moeilijk zijn om afstand te nemen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van alle mantelzorgers te maken heeft met overbelasting. Ruim 400.000 mantelzorgers zijn zelfs zwaar overbelast. Via de rijksoverheid bent u in staat om extra hulp in te roepen in vorm van respijtzorg. Dit komt in vorm van (tijdelijke) hulp van een vrijwilliger of beroepskracht. Soms is een tijdelijke opvang zelfs ook een goede mogelijkheid.(bron:rijksoverheid) Er zijn dus verschillende opties om de mantelzorg zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Soms is het goed om even afstand te kunnen nemen, zodat u weer kunt zien hoeveel goede dingen u voor iemand doet. Neem die tijd ook als het nodig is. Alleen dan kunt uzelf ook blijven genieten van de mooie dingen die mantelzorg te bieden heeft. Kijk voor een zorgorganisatie die u als mantelzorger kan bijstaan op de site van LeekerweideGroep


Delen